POČETNA STRANICA
Dan Hrvatskih željeznica i 135 godina riječke pruge

u Rijeci obilježena 135. godišnjica dolaska dviju pruga u naš grad

3. listopada 2008. u Rijeci je proslavljen Dan Hrvatskih željeznica i obilježeno 135 godina postojanja riječke i šenpeterske pruge. Tom prigodom bilo je nekoliko događaja na riječkom kolodvoru i u njegovoj okolini.

Sve je počelo polaganjem vijenaca stradalim braniteljima kod spomenika u blizini parnjače na kolodvoru, da bi se nastavilo otvaranjem izložbe s crtežima i planovima budućeg izgleda kolodvora. Nakon kratkog razgledavanja od strane prisutnih, najavljen je i dolazak ministra prometa Božidara Kalmete. Tom prigodom je potpisan "Sporazum o sufinanciranju izrade prostorno-prometne studije grada Rijeke i Promorsko-goranske županije" koji su potpisali ministar prometa Božidar Kalmeta, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnatelj Lučke uprave Bojan Hlača, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Mijat Kurtušić, predsjednik uprave tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb Zlatko Korpar, predsjednik uprave Hrvatskih cesta Stjepko Boban i predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo.

Na Omladinskom igralištu održana je prijateljska nogometna utakmica između predstavnika grada Rijeke i predstavnika HŽ-a. Pobjedili su gosti.

Glavna svečanost održana je u kasnim poslijepodnevnim satima na okretnici u riječkoj ložioni. Do tamo je vozila 'Litorina', elektromotorni vlak serije 6011, koja je bila dobro ispunjena putnicima. Nakon izlaska iz Litorine gosti su produžili do zgrade okretnice gdje se u jednom djelu radiona, zbog najave lošeg vremena, proslava i održala. Povratak do riječkog kolodvora bio je oko 21 sat, također Litorinom.

Članovi Društva prijatelja željeznice Štacion iz Rijeke malo su 'osvježili' službeni program izlaganjem funkcionalne željezničke makete u HO (1:87) mjerilu. Autor makete je član DPŽ-a Željko Rubinić, a u pripremama i postavljanju makete pomogli su mu članovi neslužbene "Modelarske sekcije" Štaciona.

Tekst: Tomislav Špehar

Polaganje vijenaca stradalim braniteljima
Foto: Dragutin Staničić


Svečano potpisivanje sporazuma
Foto: Dragutin Staničić

Prijateljska nogometna utakmica
Foto: Dragutin Staničić

'Litorina' spremna primiti uzvanike
Foto: Dragutin Staničić


Maketa Društva prijatelja željeznice Štacion iz Rijeke
Foto: Dragutin Staničić, Tomislav Dornik

• • • • •

© 2008 • Društvo prijatelja željeznice "Štacion", Rijeka. Sva prava pridržana.