POČETNA STRANICA
Projekti poticanja i razvoja modelarstva

Važan dio našeg Društva prijatelja željeznice "Štacion" čini i modelarska sekcija.

Dio modularne makete zagrebačkog KŽMZ-a
Foto: Thommo

Željezničko modelarstvo jedan je od najzabavnijih hobija kojim se čovjek može baviti u slobodno vrijeme. Nebrojene su vještine koje dolaze do izražaja pri izradi željezničke makete - stolarstvo, finomehanika, elektrika, elektronika, gipsanje, bojanje, sastavljanje modela u kitu...

Nažalost, ovaj hobi je dosta slabo raširen u nas, zbog objektivnih i subjektivnih razloga. Modeli su relativno skupi, i dosta ih je teško nabaviti u našim dućanima. Zato će jedan od ciljeva društva biti promocija i poticanje željezničkog modelarstva.

Naš je plan osigurati jedan dio prostora u sjedištu društva za maketu željeznice. Današnje modularne ili segmentne makete ne zauzimaju puno mjesta, a mogu biti izuzetno zanimljive širem krugu ljudi koji se ne susreću svakodnevno s željezničkim modelima.

Roco model JŽ 361-102 lokomotive

Model lokomotive JŽ 361 (popularna 'Talijanka') austrijska tvrtka Roco proizvodila je u toku 80-tih godina u HO mjerilu. S vremena na vrijeme taj model zna se naći na tržištu rabljenih modela. Jedan vlak s tom lokomotivom na čelu bio bi, vjerujem, vrlo zanimljiv svim fanovima željeznica s ovog prostora.

Nešto ambiciozniji cilj je napraviti modele svih riječkih HŽ 1061 lokomotiva u HO, 1:87 mjerilu. Kao osnova za ovu preradu koristi se Roco šasija talijanskog modela FS 636 lokomotive, a model se dovršava resinskim odljevcima 1061/362 lokomotive.

Naravno, nećemo se ograničavati samo na pružna prometala. Cestovni, brodski i željeznički promet uvijek se nadopunjavao u lučkim gradovima kakav je Rijeka. Modeli brodova i cestovnih vozila uvijek su lijepa nadopuna željezničkim maketama.

Promocija željezničkog modelarstva odlično je popraćena na specijaliziranom portalu malezeljeznice.net, te nam predstavlja veliko zadovoljstvo što DPŽ "Štacion" vrlo uspješno surađuje s tim portalom. Ako vas zanimaju teme o modelarstvu, na tom portalu i forumu naći ćete mnoštvo informacija i odgovora!Link portala: www.malezeljeznice.net
Forum: www.malezeljeznice.net/_forum

Ovo su samo neke od ideja koje bi željezničko modelarstvo mogle popularizirati. Ako imate kakvu ideju ili prijedlog, možete nas kontaktirati preko online obrasca.

Tekst: Tomislav DornikCiljeve društva za ostala područja djelovanja možete potražiti na sljedećim linkovima:

Očuvanje željezničke baštine >>
Promocija željeznice >>


• • • • •

© 2008 • Društvo prijatelja željeznice "Štacion", Rijeka. Sva prava pridržana.
www.000webhost.com